>Kalendar upisa u srednje škole 2019/20.<

 

 

 

Matura u Zelenoj Dolini

 

 

 

 

Promocija vazduhoplovne gimnazije, pratilac učenika Danijela Mladenović

 

 

 

 

 

 

 

Поштовани/а,

 

Град Крагујевац и канцеларија за младе у сарадњи са Природно - математичким факултетом и Филолошко уметничким факултетом и ове године организује припремн наставу за полагање мале матуре. Наставу ће као и претходне године водити студенти ПМФа и ФУЛУМа. Рок за пријаву је 13.март. Пријаве се  могу преузети на кружном шалтеру у Градској управи или у просторијама Канцеларије за младе раднм данима од 7.30 до 15.30ч, или са сајта Града и КЗМа.

Молимо Вас да, као и претходне године, информацију проследите ученицима.

ХВАЛА и срдачан поздрав,

Марија Ђоковић,

Градска управа за ванпривредне делатности, Канцеларија за младе Крагујевац

Ул: Саве Ковачевића 5

34000 Крагујевац

Тел:  034/335467

e-mail:  kzmkragujevac@gmail.com

web:   w.w.w.kzmkragujevac.rs

fb:   Kancelarija-za-mlade-Kragujevac

insta:  kzm_kgc

 

Кликните на линк за више информација:

>>>>>>>>>>Водич за основце<<<<<<<<<<

 

 

 

Кликните на линк за више информација:

Подршка ученицима завршних разреда у организацији фондације "Темпус"

 

 

ОБАВЕШТЕЊЕ О ПРОЦЕДУРИ ЗАСПРОВОЂЕЊЕПРОБНОГ ЗАВРШНОГ ИСПИТА ЗА УЧЕНИКЕ 8.РАЗРЕДА

Математика: 15.04.2016. од 12:00h - 14:00h

Српски језик: 16.04.2016.од 09:00h – 11:00h

Комбиновани тест:16.04.2016. од11:30h–13:30h

 

Простор у коме се спроводи ПЗИ

Фискултурна сала

 

Ученици 8.разреда су дужни да дођу пола сата пре почетка и да понесу ђачку књижицу са собом и неопходан прибор за рад.

 

ОБАВЕШТЕЊЕ О ПРОЦЕДУРИ ЗА СПРОВОЂЕЊЕ ПРОБНОГ ЗАВРШНОГ ИСПИТА -ФООО

Математика: 18.04.2016. од 18 – 20h

Српски језик:19.04.2016. од 15:30h -17:30h

Комбиновани тест:19.04.2016.од 18h –20h

 

Простор у коме се спроводи

Кабинет хемије

 

Полазници су дужни да дођу пола сата пре почетка и неопходан прибор за рад.

 

 

Директор

Невена Шимшић

Која ће ѕанимања нестати за 20 година

 

 

Пред тобом је важан корак!
Налазиш се пред избором занимања!
Како га изабрати ?

СКЛОНОСТИ И ИНТЕРЕСОВАЊА

•Први корак који треба да предузмеш је да себе боље упознаш. Размисли о својим интересовањима и склоностима. Покушај да издвојиш већу групу занимања за које показујеш склоности и интересовања.

СПОСОБНОСТИ

•Приметили сте да вам неки предмети иду боље него други. Размотри активности којима се бавиш у слободно време. Свако од нас је способан за већи број занимања. Присети се свега што радиш брзо, лако и тачно. Постави себи питања: Шта ми добро иде? Где постижем најбоље резултате? Које су моје „јаке’’ и „слабе’’ стране? Када спознаш своје, то је већ други корак до правог избора.

ОСОБИНЕ ЛИЧНОСТИ

Особине личности чине да се у сличним ситуацијама понашамо слично. Различите особине личности важне су за различита занимања. Размисли о својим особинама. Да ли волиш да планираш и организујеш?Да ли си упоран у раду?Да ли волиш стално бити у покрету?Да ли лако успостављаш контакт са другим људима? Волиш ли да помажеш другима? Волиш ли да сазнајеш нове ствари? Обраћаш ли пажњу на детаље?

ВРЕДНОСТИ

•Вредности су циљеви који су нам посебно важни. Најчешће вредности у вези са избором занимања:бавити се практичним радом,помагати другим људима, имати утицаја на друге људе, водити их,помагати другим људима, подучавати их, радити са бројевима,разним подацима, бавити се интелектуалним радом, бавити се креативним, уметничким радом

ПОЖЕЉНЕ ОСОБИНЕ

•За различита занимања пожељне су различите особине. То су особине које је добро имати ако се бавимо тим занимањем
-Склоности и интересовања за то занимање
-Одговарајуће способности- таленат
-Одговарајуће особине личности
-Одговарајуће телесне карактеристике и здравствено стање
-Тежња обављању послова у оквиру тог занимаља

ЗДРАВЉЕ И КОНСТИТУЦИЈА

За многа занимања неопходне су одређене телесне и здравствене карактеристике –њихово присуство проверава се лекарским прегледима.
Неке телесне карактеристике могу бити препрека за рад у неким занимањима (неразликовање боја, леворукост, гадљивост).
Неке болести могу бити сметња за рад у неким занимањима (епилепсија,астма, оштећење слуха)

АЛТЕРНАТИВНА ЗАНИМАЊА

То су замене, (резерве) за занимања која нас највише интересују. Корисно је:
-да размислиш о томе којој врсти занимања тежиш и разлозима због којих бираш одређено занимање
-да се добро распиташ о већем броју занимања

КАКО СЕ ПРИПРЕМИТИ

  • Набави збирку задатака за квалификациони испит. (можеш прузети и овде:Математика, Српски језик )
  • Направи план рада по данима и недељама.
  • Прилагођавај темпо рада.
  • Прилагоди начин учења.
  • Када добро проучиш и савладаш градиво, свакодневно вежбај ситуацију као да си на испиту.
  • Разговарај са средњошколцима.
  • На време прикупи потребна документа.

 

KAKO ИЗАБРАТИ СРЕДЊУ ШКОЛУ?

ДРАГИ ОСМАЦИ!

На крају сте основне школе. Ближи се тренутак када треба да изаберете средњу школу, а тиме и свој професинални пут. Знамо да вас због тога притискају многе дилеме, да због тога постављате питања, да сте у недоумици, да тражите одговоре.

У току досадашњег школовања сигурно сте размишљали о питањима везаним за избор занимања. За стицање широких сазнања можете се у сваком тренутку обратити педагогу школе, одељењским старешинама и предметним наставницима.

Опредељење за једно занимање и школу није само избор онога што ћете радити и што ће вам се дешавати следећих неколико година. Избор занимања одређује оно што ће чинити важан садржај вашег будућег живота. Зато не сме бити резултат недовољно промишљеног или случајног опредељења. Одлука овакве врсте мора се доносити пажљиво. Одлуку морате донети самостално а помоћ вам је потребна како не би занемарили најбитније принципе успешног избора занимања.

Зато до одлуке дођите постепено, корак по корак. При сваком од ових корака треба се зауставити и размислити о томе шта још треба да сазнате о себи, о свету рада, о образовању. Тек када сте сигурни да вам додатне информације из једне фазе нису потребне, да сте све сагледали, пређите на следећу фазу одлучивања. Тако ћете полагано, корак по корак, да се приближите својој одлуци.

I k о р а к   (склоности, интересовања)

Сваком човеку веома је важно да му посао који обавља причињава задовољство. Да би се то остварило потребно је да човек ради посао за који показује одређена интересовања и сколоности. Склоности и интересовања људи се веома разликују. Вероватно и ви већ знате шта бисте волели да радите и чиме бисте волели да се бавите. Размислите о својим интересовањима, а ако нисте сасвим сигурни, поразговарајте са својим родитељима, наставницима, психологом и педагогом школе. Издвојите шири круг, већу групу занимања за које показујете сколоности и интересовања.

II k о р а к   (способности)

И по способностима се људи веома разликују. Када је у питању избор занимања, треба знати да свако од нас поседује способности за већи број занимања. Са друге стране, ни за кога се не може рећи да је способан за све. Размислите о својим способностима. На пример: размислите о томе како подносите физичко оптерећење, какве су вам здравствене способности и да ли су оне препрека неким пословима, да ли поседујете спретност руку и прстију, да ли се са лакоћом сналазите у простору, разумете ли лако принципе рада машина и уређаја, како баратате речима, а како величинама и количинама, имате ли стрпљења за друге људе и послове који не иду увек као ''по лоју'' и слично.

Понекад нас други људи боље знају него ми себе и реалније процењују наше квалитете и мане. Поразговарајте о томе са људима око себе.

III k о р а к   (захтеви занимања)

Занимање од људи који њима хоће да се баве, захтева одређене способности, као и особине личности, мотивацију и интересовања. То све доприноси успешности на послу. Зато се потрудите да упознате захтеве ширег круга занимања, првенствено оних занимања која предходно издвојите на основу склоности и интересовања.

Пошто познајете своје склоности и интересовања, као и своје способности и захтеве занимања, поставите себи питања: ''Колико су моје склоности и способности у складу са захтевима занимања која ме интересују?'', ''Да ли могу одговорити тим захтевима?''.

IV k о р а к   (детаљно информисање)

За занимања која сте издвојили, у овој фази одлучивања морате се потрудити да прикупите што детаљније информације. Зађите у срж занимања, у његове специфичне захтеве и радне операције. Што детаљније упознате ова занимања, ваша одлука ће бити темељније заснована и реалнија.

V k о р а к   (перспектива изабраних занимања)

Ово је једно од најзначајнијих питања и зато га никако не смете заборавити. За занимања која сте издвојили важно је да знате следеће:
- какве су могућности, када завршите образовање, да нађете себи одговарајуће запослење,     одговарајуће радно место у својој средини,
- какве су могућности стручног усавршавања и напредовања,
- у којој мери знање и вештине које стекнете можете да искористите за друге послове, у колико из    било ког разлога више нећете радити у својој струци.

VI   k о р а к   (могућности стручног образовања)

Средња школа се доста разликује од основне. О томе се морате детаљно информисати. За занимања која издвојите сазнајте: где се налазе школе, који се наставни предмети изучавају, колико је заступљена практична настава и где се изводи.

VII   k о р а к   (квалификациони испит)

Сада остају припреме и квалификациони испит. Захваљујући доброј вољи и спремности да вам увек изађу у сусрет, наставници српског језика и математике организоваће симулацију квалификационог испита. Такође, у школи ће бити организована припремна настава.

Ако сте добро одмерили своје жеље и добро примпремили квалификациони испит, на прагу сте уписа у жељену школу.

Ово је само покушај да се укратко изложи оно о чему треба да водите рачуна када размишљате о свом будућем позиву.

Подсећамо вас да се људи међусобно разликују, да нису сви подједнако способни за све, и да зато приликом избора занимања поведете рачуна о томе да оно одговара вашим способностима и особинама личности.