У циљу афирмације породичних вредности као и подршке родитељима у развијању родитељских компетенција наша школа је , у сарадњи са стручњацима из Центра "Кнегиња Љубица" започела радионице на тему "Потребе родитеља и деце". Планирано је да се одрже два пута по четири радионице са различитим темама и садржајима (за ученике млађих разреда са  родитељима  и за ученике старијих разреда са родитељима). Прва радионица је одржана 30.01.2020.год . Реализатори су Јара Петковић, психолог, Жаклина Илић, социјални радник и Данијела Младеновић, педагог школе.

 

 

 

 


Radionica za roditelje - psiholog Dragana Kozomara

 

Поштовани родитељи, како би Вам се почетак коришћења портала мој.есДневник учинио што једноставнијим, есДневник тим подршке је креирао  видео туторијал за прву пријаву и упутство за самостално ресетовање лозинке.

Видео можете да погледате на њиховом званичном YouTube каналу.


>>>Link<<<
>>>ГАС допис школама<<<


Обавештење о пробном завршном испиту, април 2019. године

Поштована/-и,

Обавештавамо Вас да ће се и ове године тестови за пробни завршни испит преузимати преко сајта Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања. Свака школа ће на сајту http://skole.ceo.edu.rs/ преузети тестове за пробни завршни испит и пратећа документа. За преузимање тестова са сајта Завода школе ће користити свој јединствени ИД корисника и пин-код, који иначе користе и за преузимање извештаја о резултатима са завршног испита.

 

Пробни тестови ће бити доступни од среде, 10. априла 2019. године у 12:00 часова.

 

Ученици ће током два дана радити три теста ‒ 12. априла 2019. године у 12:00 ‒ тест из математике и истог дана анонимно попуњавају упитник, а 13. априла 2019. године у 9:00 - тест из српског, односно матерњег језика и комбиновани тест у 11:30, са паузом од пола сата између два двосатна термина.

Желимо да вам напоменемо да тестове не треба објављивати најмање недељу дана после тестирања, због ванредног термина за тестирање ученика који нису били у могућности да се тестирају у овом термину.

 

Срдачан поздрав,

 

Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања

Фабрисова 10, Београд

тел. 011/ 206 70 00, fax 011/ 206 70 09,

e-mail: office@ceo.edu.rs

 

 

Нови инвестициони радови у Баљковцу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

>>>Безбедни клинци<<<

 

>>>Inkluzivno obrazovanje – pravo, a ne problem<<<

 

 

Министарство одбране Р Србије ће као и претходних година објавити конкурс за упис ученика у Војну гимназију i Средњу стручну војну школу за 2019/20. школску годину. Како би ученици и њихови родитељи имали могућност да се ближе упознају за условима за упис и начином рада у тим школама, Министарство одбране ће организовати презентације за ученике и родитеље и све друге Заинтересованe, У  ОШ "Станислав Сремчевић", 27. фебруара 2019. године са почетком у 13 часова и 30 минута за заинтересоване ученике и родитељe.

 

 

Родитељски динар, опремање кабинета техничког

 

 

 

 

>>>> Digitalno nasilje ima rešenje: Roditelji, budite "povezani" sa svojom decom <<<<

 

>>>> Телефон, наш најбољи непријатељ <<<<

 

>>>> Ти одлучи <<<<


Opstinski savet roditelja odrzace se u petak, 23.nbovembra 2018.godine sa pocetkom u 17 casova u OS Svetozar Markovic.

Molim direktore osnovnih i srednjih skola da predstavnike saveta obaveste o terminu sastanka.

Dnevni red:

1.Konstituisanje

2.Upoznavanje sa pravilnikom o opstinskom savetu roditelja

3.Razno23. новембра 2018. године званично је представљена едукативна платформа Безбедни клинци, нови извор квалитетног садржаја на тему безбедне употребе интернета за децу и неопходног родитељског дигиталног образовања.

Прочитајте више на:
https://www.pedagog.rs/2018/11/23/predstavljena-edukativna-platforma-bezbedni-klinci-za-digitalne-mame-i-tate/


Naša škola ove godine ima dvostruki sistem vođenja administracije oko nastave - elektronski dnevnik i papirnate dnevnike.

 

23.10.2018 od 11-14h u Drugoj gimnaziji biće organizovana obuka za planove školskog odbora - tema je '' Prevencija i borba protiv korupcije'' koju organizuje Ministarstvo prosvete u okviru Ipa projekta "Sprečavanje sukoba interesa i kontrola imovine i prihoda funkcionera".

 

Savet roditelja je u ponedeljak 15.10. u 17h. Otvaranje ponude i izbor izvođača za eksurzije 2018/19.

 

Osiguravajuća kuća za osiguranje učenika je Dunav osiguranje.

 

Učenička davanja: 350 dinara osiguranje, 100 dinara Crveni krst, 100 dinara trka, 50 dinara biblioteka, 200 đački dinar. Prva rata do 15.10. druga rata do 15.11.

100 dinara mesečno za kabinet informatike. U toku je prikupljanje novca za septembar (učenici koji pohađaju informatiku).

 

 

 

Поводом обраћања родитеља ученика који су остварили право на бесплатне уџбенике да нису упознати са тим за које предмете добијају уџбеничке комплете, дајемо појашњење:

У школској 2016/2017. години у оквиру Пројекта Бесплатни уџбеници за школску 2016/2017 годину, а на основу Одлуке Владе Републике Србије („Службени гласник РС”, број 63/16) ученицииз социјално/материјално угрожених породица добијају следеће уџбенике:

- у првом циклусу основног образовања и васпитања, за предмете математика, српски/матерњи језик, свет око нас, природа и друштво и страни језик као обавезни предмет;

- у другом циклусу основног образовања и васпитања, за предмете математика, српски/матерњи језик, први страни језик, географија. историја, хемија, физика и биологија.

Уџбенички комплети за остале предмете школама неће бити испоручивани, као ни претходних година, јер нису били предмет набавке, иако су поједине школе и ове уџбеничке комплете означавали као поруџбину.

С поштовањем,

 

Министарство просвете, науке и технолошког развоја

 

ОБАВЕШТЕЊЕ О ПРОЦЕДУРИ ЗА СПРОВОЂЕЊЕ ПРОБНОГ ЗАВРШНОГ ИСПИТА ЗА УЧЕНИКЕ 8.РАЗРЕДА

Математика: 15.04.2016. од 12:00h - 14:00h

Српски језик: 16.04.2016.од 09:00h – 11:00h

Комбиновани тест:16.04.2016. од11:30h–13:30h

 

Простор у коме се спроводи ПЗИ

Фискултурна сала

 

Ученици 8.разреда су дужни да дођу пола сата пре почетка и да понесу ђачку књижицу са собом и неопходан прибор за рад.

 

ОБАВЕШТЕЊЕ О ПРОЦЕДУРИ ЗА СПРОВОЂЕЊЕ ПРОБНОГ ЗАВРШНОГ ИСПИТА -ФООО

Математика: 18.04.2016. од 18 – 20h

Српски језик:19.04.2016. од 15:30h -17:30h

Комбиновани тест:19.04.2016.од 18h –20h

 

Простор у коме се спроводи

Кабинет хемије

 

Полазници су дужни да дођу пола сата пре почетка и неопходан прибор за рад.

 

 

Директор

Невена Шимшић

Обавештење за све родитеље и чланове Савета родитеља у вези са избором уџбеника

У складу са законом о уџбеницима,а који су објављени у Листи уџбеника за основну школу у школској 2016/17 до 2018/19 обавештавамо Вас да ће исти бити изложени сваког радног дана у периоду од 11:00 до 18:00 часова,почев од уторка, 15.03.2016.године у Првој техничкој школи у Крагујевцу, улица Радоја Домановића бр.8.

Листу уџбеника можете погледати и на :

http://opendata.mpn.gov.rs/listaudzbenika.php

 

Финансијски извештај за прва три месеца школске 2015/16

Реализоване активности у току првог класификационог периода школске 2015/16

За очеве

10 позитивних васпитних порука

Помозите свом детету да расте и учи

Пријем родитеља

Анкетирање родитеља

 

Анкета о електронском насиљу

 

ДЕСЕТ САВЕТА ЗА СМИРЕЊЕ ЉУТЊЕ КАДА ВАС ДЕТЕ РАЗБЕСНИ

Када Вас дете наљути постоји могућност да учините или кажете нешто што га може повредити. Зато би било боље да сте смирени када се обраћате детету. Како дасе смирите?

Дајемо вам неколико препорука:

1. Дишите полако и избројте до десет

2. Сетите се да сте одрасли и да детету представљате пример понашања

3. Размислите како бисте се ви осећали да вама нека одрасла особа говори оно што ви говорите свом детету

4. Изађите на тренутак у другу собу и размислите што сте љути. Да ли је то стварно због вашег детета или вас је наљутило нешто друго

5. Назовите неког ским можете да разговарате. Проблем престаје да буде велики ако га поделите са неком другом одраслом особом

6. Изађите напоље или на прозору удахните свеж ваздух

7. Хумор зна да буде делотворан лек. Покушајте да сагледате смешну страну ситуације, ако је то могуће

8. Када вам је стварно доста свега, планирајте за себе неку „хитну помоћ“ као- топлу купку, шољу чаја или кафе, посету некоме кога волите исл.

9. Изађите из собе

10. Бити родитељ један је од најтежих и највреднијих послова које можете радити. Помислите да сте у сваком послу заменљиви, сем у овом.

 

 

 

 

 

 

ЗНАЧАЈ МИЛОВАЊА ДЕТЕТА ЗА ЊЕГОВ РАЗВОЈ

Деци је од почетка неопходна блиска и чврста веза са родитељима. За разлику од одраслих она се не остварује говором, поклоном или писмима, већ у почетку ВРЛО ИСКЉУЧИВО ТЕЛЕСНИМ КОНТАКТИМА, као што су мажења, миловања и загрљаји.У дечјем узрасту та веза морасвакодневно да се обнавља и учвршћује , јер деца живе овде и сада. То што отац зарађује новац, мајка иде у куповину, кува, пере, облачи и купа, за децу не представља потврду повезаности. ОНО НАЈБИТНИЈЕ ЈЕ НЕЖНОСТ.

Телесни контакти са децом су далеко важнији од чистог веша, покошене траве и испегланих кошуља.Тешење и миловање у породици није само посао мајке. МИЛОВАЊЕ СА ОЧЕВИМА ИМА ПОСЕБНУ УЛОГУ У ВАСПИТАЊУ. Нежан отац представља сигурну луку за утеху и осећај припадности своје деце. Приврженост детета и оца је значајна и за касније способности везивања одраслог човека.Када имају нежног оца, и дечаци и девојчице, уче да негују топле и нежне односе.

 

Деца не црпе своју снагу као личности и свој здрав емотивни живот из чистих пелена, скупих играчака и гардеробе и очевих придика. ТеОСОБИНЕ СЕ РАЗВИЈАЈУ САМО ИЗ НАЈВАЖНИЈИХ ПОРОДИЧНИХ КВАЛИТЕТА- ИЗ ЉУБАВИ, НАКЛОНОСТИ И ФИЗИЧКЕ НЕЖНОСТИ.

 

 

 

 

 

Некорисна питања

Зашто си то урадио?

Колико пута морам да ти поновим?

Шта је са тобом?

 

 

 

Питања која могу да помогну детету да развије вештине конструктивног решавања проблема:

Како се осећаш због тога?

Да ли можеш да смислиш неке начине на које можемо овај проблем заједно решити?

Шта мислиш, како се твој брат (друг) осећа због тога?

Да ли си задовољан што си то урадио?

Како си могао то другачије да решиш?

Шта ћеш сада да урадиш?

 

Корисна питања, постављена на миран и пристојан начин, могу помоћи детету да само дође до одговора. То му такође даје осећање да је вољено и поштовано, и доприноси блискости међу вама.

Користите хумор, али пристојан, у вашој породици.Хумор повећава позитивну енергију у вашем дому и зближава породицу. Нпр. Покушајте са певањем луцкасте песмице да бисте подсетили дете да се спреми за спавање: Чујте децо кревет зове, зубе треба прати...

 

 

 

МОГУЋА ПОРОДИЧНА ПРАВИЛА

Правило Последица

Не повређуј друге Тајм-аут пар минута,затим извињење

Мораш урадити једну кућну обавезу

уместо особе коју си повредио.

Уради домаћи пре вечере Нема играња напољу после вечере,

већ радиш домаћи

Заврши своје кућне обавезе Мораш их урадити сутрадан пре школе

пре спавања

Не одговарај дрско,не цмиздри Идеш одмах у своју собу, крај разговора

нити приговарај

У разговору са децом и васпитању не треба причати оно што нам падне на памет. Треба пажљиво бирати речи. Покушајте да позитивно формулишете коментаре. Истакните оно што желите да видите а не оно што не желите. Ево неколико примера:

НЕГАТИВНИ ИСКАЗИ

ПОЗИТИВНИ ИСКАЗИ

Не заборави да понесеш ужину

Сети се да понесеш ужину!

Колико пута морам да ти поновим

Требало би да је довољно да ти кажем само једном.

Немој бити тако непристојан

Ја знам да ти имаш добре манире, и очекујем од тебе да их користиш.

Добио си пет. Не могу да верујем

Ау, пет. Мора да си јако поносан.

Зашто ви деца морате да будете тако бучни

Молим вас да се играте мало тише.

Никад не слушаш шта ти говорим

Очекујем да ме слушаш када ти нешто говорим.

Увек правиш такав неред

Молим те да склониш бојице кад завршиш са цртањем.

Како се то понашаш?Јеси ли рођен у штали

Очекујем од тебе да кажеш:“Не хвала, не желим.“

Ми родитељи смо узор својој деци. Они верују у нас и верују нама. Наше речи имају већу важност за њих него речи било ког другог. Користимо ту МОЋ онда на позитиван, охрабрујући начин.

У току свог раста и развоја деца пролазе кроз многе фазе страха и сумње у себе. Она се увек пореде са другима, често на своју штету. Као родитељи, можемо неутралисати ову природну склоност тако што ћемо их научити вештинама које ће им помоћи да размишљају на позитиван начин. Важно је да слушате шта вам деца говоре и помогнете им да превазиђу то негативно размишљање. То је наравно много лакше ако и сами вежбате да позитивно размишљате.Свет је данас пун негативних повратних информација и зато је своју децу потребно наоружати позитивним ставом КАКО БИ ОСТАЛА НА ДОБРОМ ПУТУ.

 

Ево неколико примера негативних исказа деце и позитивних реакција родитеља:

 

 

ДЕТЕТОВ НЕГАТИВАН ИСКАЗ

РОДИТЕЉЕВА ПОЗИТИВНА РЕАКЦИЈА

Не могу то да урадим

Полако, покушај поново. Верујем у тебе.

Друг ме мрзи.

Изгледа да се осећаш као да те је друг одбацио. То сигурно боли. Знам да би желео да те тај друг воли. Знај да си ти дивно дете и сјајна особа, шта год да друг каже или уради. Знаш, можда он има неких проблема који немају никакве везе са тобом.

Историја ми никако не иде.

И раније си добијао петицу. Знам да можеш опет. А погледај ову петицу из математике.

Баш сам шепртља. Никад нећу научити да возим ролере.

Тешко је учити нешто ново. Сећаш се како ти је било тешко кад си први пут пробао бициклу. Али, био си упоран и сада то стварно добро радиш.

Веома је важно да са дететом РЕДОВНО РАЗГОВАРАТЕ О ПОЗИТИВНОМ РАЗМИШЉАЊУ И САМОПОУЗДАЊУ. Ако и сами имате позитивне ставове, то је један од најефикаснијих начина да томе научите и своје дете. ДЕЦА УЧЕ ОНО ШТО ПРОЖИВЉАВАЈУ.

 

САВЕТ ИЗ ШКОЛЕ ЗА РОДИТЕЉЕ

Примена НАГРАДЕ и КАЗНЕ не може се одвојити од укупног односа родитељ-дете. И награда и казна свој смисао, значење и сврху добијају у контексту специфичних односа које сваки родитељ изграђује са својом децом. Ако награда и казна учествују у изградњи односа родитељ-дете онда им тај однос даје суштинско значење.

Ако је са родитељима нарушен однос, ако је та веза емоционално хладна, неквалитетна и непотпуна,ДЕТЕ НАГРАДУ ДОЖИВЉАВА КАО КУПОВИНУ ЉУБАВИ, као замену за љубав; сваку, па и најблажу казну као грубу повреду, РОДИТЕЉА КАО НЕПРАВЕДНОГ СУДИЈУ, а међусобни однос као карику која се све више кида. У ЧВРСТОМ И ТОПЛОМ ЕМОЦИОНАЛНОМ ОДНОСУ И КАЗНА ИМА ПОЗИТИВНЕ ЕФЕКТЕ.

Драги родитељи,

ОДГОВОРНОСТ ЗА ВАШУ ПОРОДИЧНУ СРЕЋУ ЈЕ У ВАШИМ РУКАМА

 

АНГАЖОВАНИ ОЧЕВИ
Водич за савремене тате

Истраживања су показала да је ангажовање очева  кључни фактор у здравом одрастању детета. Ова брошура је настала као резултат пројекта Иницијативе ангажованих очева – Ontario Network и направљена је тако да помогне родитељима и професионалцима да боље разумеју улогу оца на њихове породице и децу од рођења до шесте године.

УВОД

Зашто је важно да се очеви ангажују?

На шта мислимо када кажемо ангажовани очеви? На сваку врсту ангажовања? И добру и лошу? Очигледно не.  Мислимо на оца који познаје и воли своју децу, који заједно са супругом дели обавезе и све оно што чини одгајање деце, који их добро разуме и може да одговори на њихове дневне  потребе. Говоримо о човеку који има лични, директни и блиски однос са својом децом.

Зашто се ангажовати више?


Ангажовање очева доноси добробит свима у породици:

  • Добро је за децу. Истраживања су показала да су срећнија она деца чији су очеви посвећени родитељству. Из више разлога. Мање су шансе да ће дете живети у сиромаштву, а већа је вероватноћа да ће се више трудити у школи. Веће су шансе да ће деца имати подршку оба родитеља, а мање су шансе да ће имати мајку изложену сталном стресу.
  • Добро је за мајку. Многе ствари у породичном животу су се промениле. Више жена са малом децом ради ван куће. Многе породице живе далеко од блиске родбине. За разлику жена које су пре 25 или 30 година имале читаву мрежу тзв. женске подршке (мајке, сестре, комшинице, пријатељице), већина мајки данас то нема. Због тога је, савременим мајкама подршка партнера потребнија више него икада.
  • Добро је за очеве. Правила о томе шта ради мушкарац а шта жена су се временом променила. То је мушкарцима дало више простора да играју једну од најважнијих животних улога: да брину о деци и да им помажу у одрастању. Задовољство које ова врста ангажовања доноси не може се нигде другде наћи, а да не говоримо о огромном самопоуздању које се тиме стиче.


Поглавље 1

ЧЕМУ СЛУЖЕ ОЧЕВИ?


Некада давно, улога оца била је да донесе плату у кућу, шиша траву и опомиње децу када су немирна. Данас, иако неки очеви и даље играју исту улогу, већина мења деци пелене, води мало дете на гимн
aстику, спрема децу за школу и брине о деци док им је мајка на послу. Изгледа да очеви могу бити много тога. Како одлучујете какав ћете отац бити? Најбоље је да почнете размишљањем о томе шта је деци потребно.

Шта је потребно деци?


Деци су потребне многе ствари од родитеља, али хајде да то раздвојимо на сегменте.
Потребно им је:

  • Задовољавање основних животних потреба
  • Интеракција са људима
  • Нега и брига
  • Топлина и љубав
  • Усмеравање и заштита
  • Да су некоме важни

Све наведено се односи на различе улоге које очеви (и мајке) имају.


Отац - снабдевач

Ово је одувек била главна улога оца и још увек је важна. Ако деца немају основне ствари, као што су храна, одећа и кров над главом, онда ни ствари о којима ћемо причати нису ни од каквог значаја. Данас, иако мајке у истој мери као и очеви обезбеђују породицу, без очевог доприноса, у већини случајева, породица је осуђена на сиромаштво. Тако да је финансијски допринос породичном буџету важан део улоге оца.

(Интер)активни отац

Дете је личност. Наравно. Оно учи како да постане особа кроз односе са људима. Од самог рођења дете почиње комуникацију са родитељима. Деца уче вештине комуникације, правила понашања и вредности своје културе и/или религије посматрајући своје родитеље и њихово понашање у заједници. Зато је деци потребно да буду са родитељима што је више могуће. Родитељи су им потребни да причају са њима, да се играју са њима и учине их делом свог света.


Отац - неговатељ


Данас се много говори о значају стимулације за раст мозга. Али памет не значи много уколико се о деци не брине довољно или ако се они не осећају добро изнутра.
Нега значи помоћи некоме или нечему да расте. У ствари, доказано је да се бебе које нису ношене, мажене и грљене, не развијају нормално. Када бринете о беби – када јој мењате пелене, тешите их, храните их и купате – на топао начин пун љубави, не можете а да им не дајете потребну нежност.

Нежни отац

Родитељство је однос. Баш зато што је то вашем детету то прва веза са људским бићем веома је ваћно да она буде испуњена љубављу и топлином. Очеви изражвају нежност на многе начине. Загрљаји, осмеси и пољупци су само најочигледнији. Али, топлина се, такође, изражава кроз начин на који разговарате или се играте са дететом или га тешите.

Одговорни отац

Вашој деци је потребно много усмеравања. Очевима је потребно да деле одговорност за сигурност и учење деце. Ми штитимо дете тако што му обезбеђујемо сигуран дом, тако што у потпуности имамо увид у њихову негу
– од адекватне здравствене неге до сигурности да су добро збринути и када ми нисмо са њима. Родитељи су такође, дететови први и најважнији учитељи. Ми учимо децу шта треба а шта не треба да раде. Ми им откривамо свет и начин на који он функциониште. Помажемо им да следе своја интересовања.

Посвећени отац

Поред свега осталог, деци је потребно да знају да припадају некоме и да су за некога нешто најдрагоценије на свету. Ову врсту посвећености је нешто што је неопходно да покажете свом детету, не само речима већ и начином на који се односите према њему. То такође значи да сте у сваком тренутку тога свесни. Да мислите о својој деци и када нисте са њима, да говорите о њима са својим пријатељима. Без обзира шта све можете да радите, на неком нивоу, ви сте увек свесни да сте отац!

Делити и делити под истим условим?

Очеви могу да играју све ове улоге. Могу и мајке. Шта ће ко од овога да ради за дете разликује се од породице до породице. Подела не мора бити пола-пола. Сушина је да дете добије све што му је потребно од оба родитеља. Раније су очеви били усмерени на збрињавање, игру и учење, препуштајући мајкама да деци пружају нежност. Мислили смо да су жене боље у томе. Можда постоји инстинкт за нежност, али се нежност углавном може научити искуством. Мушкарци то могу научити. Већина која је покушала, отркила је да је то један од најлепших аспеката родитељства.

Уметност очинства


Не ради се само о томе шта радите, већ и како радите.
Није довољно рећи: «Учите своју децу» или «Грлите их» или «Играјте се са њима», зато што све то можете да радите добро али можете да радите и на начин који не одговара вашем детету.
Како ћете знати који је приступ најбољи за ваше дете? Кључ је у осећају.

Гледајте и чекајте. Гледајте како ваше дете реагује и чекајте да вам покаже куда иду његова интересовања.

Неке бебе ће се смејати када испуштате чудне звуке док ће се друге уплашити и бризнути у плач. Једно дете предшколског узраста ће можда желети много утешних загрљаја када је тужно, док ће се друго затворити у себе и неће желети да га дирате. Родитељски осећај није инстинкт. То је нешто што се учи тако што усмеравате пажњу према свом детету. То је учење које се никада не завршава јер се деца стално мењају док одрастају.

Улога коју ви као отац имате у својој породици зависи од тога каква су ваша деца, какви сте ви и ваш партнер, и врста посла коју обоје радите. Али све почиње са оним што је вашој деци потребно. И што им више пажње поклањате, мање ћете се питати: Која је моја улога?